Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Масляна та Колодій: як святкуватимуть в музеї Пирогово

Текст: Пойманова Алина, 21 февраля 996

В Національному музеї народної архітектури та побуту України давнє свято «Масниця. Колодій» відмічають вже протягом 20 років. Розповідаємо про його витоки, особливості та насичену святкову програму, що чекатиме на гостей найбільшого скансена Європи наступних вихідних.

Витоки свята

Перше свято весни прийшло до нас з сивої давнини, де зародився обряд Колодія. Його суть полягала в тому, аби допомогти неодруженим людям зі шлюбом. Одружені молодиці в'язали при цьому символічну колодку батькам тих дітей, що були вже на порі, та ще до М'ясниць не одружились. А далі йшов тиждень Масниці, який відзначали гуляннями, забавами і гостинами. Люди так би мовити, відривалися, бо з наступного понеділка починався Великий піст.

Серед традиційних святкових страв слід відзначити вареники з сиром у сметані чи маслі, різноманітні молочні страви, а на Слобожанщині особливою популярністю користувалися налисники з сиром.

В музеї святкові дійства розпочнуться вже о 13 годині 29 лютого. Учасники та гості свята рухатимуться зі Слобожанщини до поля з Кострубатим дідом, а на вулиці Наддніпрянського села жіноцтво розважатиметься піснями і в’язатиме молоді колодки.

Це свято ще носило назву Запусти, і з його старовинними обрядами, збереженими та відновленими, гостей знайомитимуть зі сцени фольклорні колективи Київщини, Чернігівщини, Черкащини, Житомирщини, Сумщини, Хмельниччини та інших регіонів.

Чоловіки матимуть змогу помірятися силами в різноманітних іграх та змаганнях, також всі бажаючі зможуть взяти участь в народних забавах, серед яких «Збивання з колоди», «Перетягування каната» та багато інших веселощів.

Наприкінці свята підпалять символ зими — «Кострубатий дід». За повір'ями, через очищення полум'ям, люди готуються до весни та змін в новому році. 

Коли: 29.02-01.03

Де: Національний музей народної архітектури та побуту України

Якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіше!

На фестиваль натурального вина до Києва з’їдуться винороби з різних країн У Києві пройшла International Hospitality Conference 2020
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно