Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Eat in Ukraine. Підлива чи суп? Історія дволикого боґрача

Текст: Пойманова Алина, 31 января 2940

Боґрач — справжня мрія будь-якого чоловіка. В ньому декілька видів запашного м’яса, що у поєднанні з овочевою юшкою створюють яскравий і насичений до густоти смак. Аби не сплутати український та угорський боґрач та не потрапити у пастку абсолютно однакових слів, що описують зовсім різні речі, приєднуйтесь до Eat in Ukraine, де ми розкриємо секрети поживного супу, його історію та дізнаємося про хитрощі приготування у відомого шефа.

У нас — страва, у угорців — посуд

Рецепт відомого нам сьогодні боґрачу бере своє коріння в Угорщині, вважається, що ще кочові місцеві племена готували цю їжу на вогнищі, а пізніше так само робили і пастухи. Цікаво, що сама назва означає у нас зовсім не те, що у угорців. У нас це суп, а у них — казан, в якому готують різноманітні страви: і перші — левеш і підливку — гуляш.

 

Щодо походження звичної для нас першої страви у шеф-кухаря ресторану «Шинок» Павла Васяновича своя думка. Він стверджує, що це суто український суп, родом із Закарпаття, і його прообразом все ж таки є угорська підлива, а не перша страва. Класичного рецепту боґрачу не існує, адже склад інгредієнтів спрадавна ґрунтувався на тих продуктах, що мали при собі в наявності пастухи — овочі, м’ясо, вода — з того і готували ситну страву. Однак, Павло зазначає, що додавання більшої кількості різних видів м’яса, ніж у наведеному рецепті, страви точно не зіпсує.

Цікаво: 2019 року в селі Косонь пройшов вже сьомий чемпіонат боґрачу, що зібрав найкращих закарпатських кулінарів та закордонних гостей. Наразі захід має статус Міжнародного фестивалю боґрача. Як правило, його влаштовують у травні і на нього з’їжджається велика кількість бажаючих скуштувати ситну коронну страву та оздоровитися в термальних водах Косино.

Інгредієнти:

  • Картопля — 300-400 г
  • Морква — 200 г
  • Цибуля — 100 г
  • Болгарський перець — 200 г
  • Помідори — 200 г
  • Копчені свинячі ребра — 300 г
  • Свинина — 300 г
  • Телятина — 300 г
  • Домашні ковбаски — 300 г
  • Бульйон — 2 л
  • Паприка (ніжна) — 100 г
  • Чорний перець — за смаком
  • Гострий червоний перець — за смаком
  • Сіль — за смаком

Для подачі:

  • Сметана
  • Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля)

Крок 1

Крупно нарізати моркву, цибулю та болгарський перець, обсмажити у великій кількості олії. Краще за все використовувати чавунну пательню або казанок.

Лайфхак: овочі слід нарізати крупними шматками, аби вони зберегли свою форму, смак та вітаміни. Якщо довго тушити в казані мілко нарізані овочі, вони перетворяться на кашу.

Крок 2

Нарізати картоплю, додати до овочей через 5 хвилин після початку обжарювання, трішки посолити, всипати паприку, щіпку червоного гострого і щіпку чорного перцю.

Крок 3

Залити все бульйоном, дочекатися, поки закипить та додати м'ясо і ковбаски.

Лайфхак: для приготування підійде як ововевий або м'ясний бульйон, так і звичайна вода. Наприклад, в горах, готуючи боґрач на вогнищі, додають воду з гірської річки.

Крок 4

Всипати зелень. Нарізати помідори невеликими шматочками, аби вони були максимально ніжними, та додати до супу.

Важливо: страву слід готувати весь час на великому вогні.

Перед подачею страву прикрашають сметаною, щіпкою гострого перцю та кропу. Боґрач настільки ситний, що його можна їсти зовсім без хлібу, але тим, хто не може без нього обійтися, краще обрати темний житній. Страва добре смакує з домашньою настоянкою.

А ми вирушаємо далі до столичних закладів за свіжими інтерпретаціями та автентичними рецептами української кухні. Щотижня нова страва від зіркового шеф-кухаря. Тож, лишайтеся з нами, аби не пропустити найцікавіше.

Фото: Світлана Росієць

Щоб полегшити пошуки смачних супів, скористайтеся сервісом Relax Їжа, перейдіть у розділ «Супи» та оберіть страву за фото, ціною чи розташуванням ресторану. Це дуже зручно, смачного!

Eat in Ukraine. Деруни, кремзлики чи тертюхи — у чому різниця? Eat in Ukraine. Котлети по-київськи, що дивують
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно