Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Eat in Ukraine. Сирники, класичні чи з секретом?

Текст: Кучирина Мария, 28 февраля 1860 2

Смак пухких гарячих сирників, политих сметаною або домашнім варенням, у багатьох асоціюється із дитинством. Коли наші мами та бабусі готували їх на сніданок із тільки-но купленого на базарі, розсипчастого, кисломолочного сиру. Тепер ця страва — одна з найпопулярніших позицій в українських закладах. Розповідаємо, з чого все починалося.

Готувати сирники почали давно, ще у язичницькій Русі. У XIX столітті вони вже були «старовинною стравою» — саме так їх називає Тургенєв у своєму романі «Новь».
Запашні сирні коржики із золотистою скоринкою робили круглими невипадково — така форма нагадувала про слов'янського бога Весняного Сонця Ярила, якому віддавали похвалу за урожай та багатий стіл.

Ймовірна причина появи цієї страви — заощадливість господинь, які не хотіли даремно марнувати надлишок молока. Холодильників тоді не було, тому бережливим ґаздиням нічого не залишалося, як експериментувати та вигадувати нові способи застосування молочних продуктів.

Зараз сирники готують у більшості слов'янських країн: в Україні, Білорусі, Росії, Молдові. Наразі їх існує безліч варіацій: солоні, гострі, пряні, з пікантними начинками, але традиційними вважаються саме солодкі.

Щоб дізнатися більше про сучасну інтерпретацію цієї страви, ми завітали до ресторану-кондитерської «Slivki общества». За словами власниці закладу Дарії Шарапової, сирники користуються в них надзвичайним попитом. Все через неординарний підхід до їх приготування — всередині ніжної сирної маси ховається начинка із заварного крему. А доповнює все це сметана, в яку заздалегідь додають солону карамель та згущене молоко власного виробництва.

Варто зазначити, що у «Slivki общества» сирники спочатку обсмажують, а потім запікають. На це йде трохи більше часу, аніж у звичайному рецепті, але саме завдяки цьому кулінарному прийому кремова начинка не запікається разом із сиром, а залишається рідкою.

Ідея переосмислити традиційний рецепт з’явилася у закладі лише півроку тому, влітку. Раніше в меню ресторану були лишень класичні сирники із сметаною та джемом. Але коли у кондитерській почали експериментувати із подачею, нова страва одразу прийшлася гостям до смаку.

Як нам розповіла Дарія, спроби повернутися до класичного рецепту зазнали невдачі — відвідувачі вимагають саме сирників із заварним кремом і їдуть через увесь Київ, щоб їх скуштувати.


Інгредієнти:

Сирна маса 9% — 200 г
Цукор — 20 г
Жовток — 1 шт
Борошно — залежно від вологості сиру
Соняшникова олія — для обсмаження

Заварний крем:

Борошно — 15 г
Цукор — 35 г
Жовток — 2 шт
Молоко — 250 мл

Карамельна сметана:

Сметана (чим жирніше, тім краще) — 150 г
Рідка солона карамель — за смаком
Варене згущене молоко — за смаком


Для подачі:

Апельсин
Сезонні ягоди або фрукти
Цукрова пудра
Листя м’яти
Ягідний соус


Крок 1

Спочатку готуємо заварний крем. Підігріваємо молоко на невеликому вогні. Розтираємо жовтки. Коли маса стане однорідною, додаємо борошно та цукор і ретельно перемішуємо.


Крок 2

Вводимо у жовтки тепле молоко. Отриману суміш підігріваємо у сотейнику, постійно помішуючи. Готовий заварний крем залишаємо на плиті, щоб він охолов.


Крок 3

До сирної маси додаємо цукор, жовток та борошно.

Лайфхак: Якщо сир надмірно вологий, поставте його під прес.

 

Крок 4

Фасуємо крем у круглу форму для льоду та відправляємо його на 10 хвилин до камери шокової заморозки.


Крок 5

Заморожену кульку заварного крему загортаємо всередину сирної маси. Працюємо швидко, адже начинка швидко тане. Формуємо сирники та обвалюємо їх у борошні.


Крок 6


Добре прогріваємо пательню, наливаємо соняшникову олію. Обсмажуємо сирники до тонкої золотавої скоринки — по 1 хвилині з кожного боку.

 

Лайфхак: Щоб перевірити, наскільки добре розігрілась пательня, всипте до неї дрібку борошна. Якщо борошно піниться, можна смажити.

Крок 7


Обсмажені сирники викладаємо на пекарський папір, щоб він увібрав в себе зайвий жир. Та відправляємо сирнички на 6 хв у розігріту до 200 градусів духовку.

Готову страву подаємо із ложкою карамельної сметани, ягідним соусом та сезонними фруктами. За бажанням прикрашаємо листям м’яти та цукровою пудрою. І швиденько сідаємо за стіл, щоб скуштувати сирники теплими та насолодитися легким, повітряним кремом у серединці.

А ми вирушаємо далі на пошуки цікавих інтерпретацій та автентичних рецептів української кухні. Щотижня новий заклад — тож, залишайтеся з нами, аби нічого не пропустити.

Щоб полегшити пошуки смачних сирників, скористайтеся сервісом Relax Їжа, перейдіть у розділ «Сирники» та оберіть страву за фото, ціною чи розташуванням ресторану. Це дуже зручно, смачного!

Eat in Ukraine: копчений буряк з фундучним мусом і трюфельною олією
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно