Чудово освіжає в спекотний день

Вам знадобиться:

- 3-4 буряки (біля 750 г)
- 3 середніх картоплини
- 200 г м'яса або 150 г шинки
- 3-4 свіжих огірка
- 2 яйця
- пучок зеленої цибулі та кропу
- 2-3 ст. ложки хрону
- 1 лимон
- 1 ст. ложка цукру
- сіль
- сметана (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Спечіть в духовці 1 буряк побільше, інші очистіть, наріжте кубиками, залийте 3 літрами води, посоліть і варіть до м'якості приблизно 30 хвилин. Коли вода закипить, додайте в каструлю сік 1/2 лимона, щоб буряковий відвар зберіг колір.
- Охолодіть відвар разом із звареним буряком, потім процідіть. Варений буряк більше не знадобиться.
- М'ясо відваріть в підсоленій воді з корінням (петрушкою, морквиною, цибулею) і спеціями. Охолодіть м'ясо, не виймаючи його з бульйону.
- Картоплю зваріть «в мундирі», а яйця круто, потім остудіть.
- Очищену картоплю і м'ясо наріжте кубиками.
- Додайте нарізаний кубиками печений буряк.
- Залийте нарізані овочі буряковим відваром.
- Один жовток розітріть з хроном і щіпкою крупної солі, додайте в холодник. Досоліть суп, якщо потрібно. Додайте сік половини лимона, що залишилася.
- Огірки очистіть від шкірки, наріжте кубиками або соломкою, зелень подрібніть. Додайте огірки і зелень в холодник прямо перед подачею до столу, щоб вони зберегли свою свіжість.
- Розлийте холодник по тарілках, покладіть в кожну трохи подрібненого яйця і яєчний кружечок для прикраси. За бажанням можна приправити суп сметаною.