Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Історія глобальної експансії McDonald’s: світ та Україна

Текст: Пойманова Алина, 9 октября 762

Сьогодні McDonald’s — один з найпопулярніших брендів гастрономічної галузі в усьому світі. До 2010 року корпорація утримувала першу позицію у списку найбільших мереж ресторанів швидкого харчування і зараз поступається лише Subway, що має 105 758 закладів проти 37 855 «маківських». Ми розповімо, з чого все починалося, чому в Італії були протести проти фастфуду і як відкривалися перші заклади мережі в Україні.

Наразі американська корпорація посідає 149 місце у списку найбільших компаній США Fortune 500. Щодня в McDonald’s виготовляють 6 мільйонів гамбургерів — по 75 штук щосекунди, кожного дня ресторани галузі обслуговують близько 68 мільйонів відвідувачів, а це майже на 24 мільйони більше, ніж все населення України, в закладах галузі хоч раз в житті працювала кожна восьма людина на планеті. Масштаби дійсно вражають. А починалося все з маленької закусочної.

Витоки

Історія мастодонту фастфуду бере свій початок в місті Сан-Бернардіно, штат Каліфорнія, куди, тікаючи від Великої депресії, приїхали шукати кращої долі брати Дік і Мак (вони ж Річард і Моріс) Макдональди. Деякий час вони працювали монтувальниками декорацій і, накопичивши коштів, навіть відкрили свій маленький кінозал, аж поки не впевнилися в його нерентабельності і не перепрофілювалися закусочну. Далі все розвивалося доволі стрімко: брати досягли річного обороту коштів в 200 тисяч доларів, а це були великі гроші на ті часи, та у 1948-му створили саму концепцію швидкого харчування. Нова ера почалася у 1954, коли Рей Крок став ексклюзивним агентом братів Макдональдів з франчайзингу.

McDonald’s і Рей Крок

Фото: citytomb.com

Крок був чудовим бізнесменом і вже за рік після початку співпраці з братами Макдональдами відкрив свій перший заклад в містечку Дез-Пленз. Доречи, нині саме там знаходиться музей корпорації. Також, саме він зареєстрував компанію McDonald’s System Inc., що у 1960 році отримала звичну для нас назву McDonald’s Corporation. Під управлінням Крока за період з 1956 до 1968 кількість ресторанів збільшилася з 17 до 1 000. Але найбільший ривок стався після 1961 року, коли Рей викупив справу у братів Макдональдів за 2,7 мільйона доларів.

У 1962 незмінні дві золоті арки стали логотипом McDonald’s. Наступного року компанія створила образ рудого клоуна Рональда Макдональда і перетнула позначку в один мільярд проданих гамбургерів, а новий рекорд в п’ять мільярдів був досягнутий вже за 6 років, у 1969. Менш ніж за 10 років після цього заклади мережі з’явилися в усіх 50 штатах. Звичний для нас макдрайв почав розвиватися у 1975 і з часом став приносити більше половини доходу, а зараз — 70% від загальної суми прибутку.

Бургерні війни як поштовх до глобальної експансії

Наприкінці 70-х штатівський ринок швидкого харчування досягав пересичення, що спровокувало так звані «бургерні війни» між провідними компаніями галузі. McDonald’s була змушена боротися з Burger King та Wendy’s. Компанії намагалися збільшити свою долю на ринку, знижували ціни, вдавалися до брудних агресивних рекламних кампаній проти конкурентів. Але і тут Крок знайшов вихід, що став вирішальним. 1967-й можна вважати початком глобальної  експансії: саме цього року компанія відкрила свій перший заклад за кордоном — в Канаді. А вже на початку 1990-х закордонні «філії», що розповсюдилися по 58 країнах, приносили більш ніж третину всієї виручки McDonald’s. Перший ресторан швидкого харчування на території СРСР з’явився в Москві у 1990 році, що цікаво — на той час він був найбільшим у світі. До України ця фуд-культура дісталася лише у 1997-му.

Італійський феномен та рух Slow Food

Коли McDonald’s дійшов до Італії, стало зрозуміло, що буде нелегко. Ще б пак — італійці завжди були переконаними гедоністами, тим паче в їжі, тому швидке харчування повністю суперечило їхньому гастрономічному світосприйняттю. У 1986 році відкриття «маку» в провінції Кунео викликало не тільки страйки активістів, але й призвело до започаткування руху Slow Food, що потім розповсюдився по всіх континентах. Емблемою асоціації, що в 1989 році отримала статус міжнародної, став звичайнісінький равлик, бо він є найкращим символом неквапливого життя. Доречи, зараз цей знак можна побачити в багатьох італійських закладах.

Якщо хтось гадав, що протести гедоністів і поборників автентичної гастрокультури зможуть зупинити Крока — то від помилявся. Було вирішено впровадити в традиційне «маківське» меню деякі локальні страви, щоб задобрити місцевого споживача. Ідею вдалося втілити, і вже сьогодні в країні працює 587 закладів McDonald’s. Окрім того у 2011 році відомий італійський шеф-кухар Гаультьєро Маркезі створив авторські страви для ресторанів мережі, які представив в Мілані. Тож зараз лише в італійському McDonald’s можна скуштувати паніні, віваче, адажио або авторське тірамісу. Та це ще не все. Італійці так впевнено відстоювали цілісність своєї кухні і робили все, аби популяризувати її в світі, що 2019 року в мережі на якийсь час з’явилося сезонне меню «Італійські тижні». В нього входили пиріжок по-італійськи, паніні Тоскана, молочний коктейль «Дольче малина» та макфлурі де люкс «Полуничний біскотті».

McDonald’s в Україні

До нашої держави світова легенда фаст-фуду дісталася лише в травні 1997 року. Ми стали 102-ю країною, що працювала з мережею. Першим відкрився ресторан біля метро «Лук’янівська», ледь не на другий день після нього — на Севастопольській площі, а потім влітку і восени додалися заклади на Хрещатику, біля метро «Поштова площа» та «Лівобережна». Кілометрові черги біля першого «маку» починали збиратися ще зранку, багато хто, так і не потрапивши до закладу, залишався ночувати на вулиці, аби зранку все ж таки дістатися справжнього американського гамбургера. Дехто замовляв на радощах по 10 штук, дехто витрачав на відвідування ресторану місячну зарплатню чи стипендію. Потім керівництво підрахувало кількість відвідувачів в перший день — їх було близько 14 тисяч.

Оскільки ресторанний бізнес в Україні ще не був розвинений, перші робітники національної мережі навчалися по вісім місяців в ресторанах Польщі, Румунії та Угорщині. На батьківщині вчилися на муляжах: замість котлет перегортали пластикові шайби, замість картоплі фасували соломку, замість салату використовували пап’є-маше. 1997 року меню українського McDonald’s складалося лише з 19 страв — це були чізбургери, гамбургери, пиріжки, морозиво та напої. За 12 років асортимент збільшився майже вдесятеро, і зараз налічує близько 190 позицій, включаючи страви McCafe.

Станом на травень поточного року загальна кількість діючих на території України закладів McDonald’s становить 88 ресторанів. 40 з них працює в Києві, 10 — в Харкові, 8 — в Дніпрі, 7 — в Одесі, 5 — у Львові, та по одному-два заклади в інших районних центрах. Більш того, 9 українських ресторанів потрапили до списку топ-100 найбільш відвідуваних в усій світовій мережі. А «мак» біля київського центрального залізничного вокзалу взагалі останні шість років входить в першу п’ятірку по кількості відвідувачів. В 2011 році він посів серед 30 000 закладів друге місце, відпустивши більш, ніж 2,2 мільйона чеків. А сьогодні кількість відвідувачів сягає більше 100 мільйонів.

Чому в Україні поменшало ресторанів McDonald’s

Перші закриття закладів почалися у 2014 році. Через трагічні події компанії довелося припинити роботу «маків» на сході країни та в анексованому Криму. Всього за той період було зачинено вісім ресторанів швидкого харчування, 5 з них знаходилися в зоні АТО і 3 — на території Криму. Але у 2018 році сталося ще одне неочікуване закриття McDonald’s в Києві біля станції метро «Печерська». Представники пресс-служби компанії одразу ж поспішили заспокоїти обурених і спантеличених споживачів. Виявилося, що ресторан припинив свою роботу через закінчення строку дії угоди про надання оренди, а домовитися про його продовження на прийнятних умовах не вдалося. Після цього мережа демонструвала стабільний розвиток і наразі продовжує збільшувати кількість закладів.

Хочеш бути в курсі всіх подій? Підпишись на наш Telegram та дізнавайся першим про найцікавіщі івенти улюбленого міста!

Первый black tie Сашка Положинского и цитаты посла Японии: большое интервью с Игорем Ильюком Від брутальних до вишуканих: в яких закладах відсвяткувати День Захисника України
На данном Веб-сайте используются файлы cookie. Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.