Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Його величність гарбуз: найцікавіші факти і добірка столичних закладів, де його готують

Текст: Пойманова Алина, 16 октября 2019 1221

Ми так звикли до продуктів, які споживаємо, що вони для нас є чимось вкрай звичайним і буденним, але деякі з них мають цікаву багатовікову історію, і гарбуз — не виключення. Ми зібрали найцікавіші факти про другу в світі за розміром ягоду, завдяки яким ви дізнаєтеся про те, де вона вперше з’явилася, яке вітамінне комбо в ній міститься, як правильно обирати плоди, та де в Києві скуштувати один з найпопулярніших осінніх супів.

Невеличкий екскурс в історію

Невибагливість гарбуза під час вирощування, його корисні властивості, легка обробка та приємний смак зробили його популярним ще за давніх часів. Перші докази вживання рослини в їжу були знайдені на території Латинської Америки під час розкопок поховань перуанських індіанців. Археологи наткнулися на гарбузове насіння. Також ягода була популярною в давній Греції та Римі, жителі яких використовували висушені плоди в якості посуду для зберігання рідини. Також, дикі гарбузи були знайдені на території північної Африки, що говорить про їхнє глобальне розповсюдження і мультикультурну цінність. Вважається, що до Європи ягода дісталася завдяки експедиціям Колубма на межі XV-XVI ст.

Хелловін та ліхтарики з гарбуза

Прабатьком Хелловіна, що сьогодні доволі розповсюджений по всьому світові було давнє кельтське свято Самайн. Ірландці святкували його за місячним календарем під час молодика. Але тоді за язичницьких часів це не було пов’язано зі святими, смертю або чимось надприроднім, скоріш це було просто свято врожаю та кінця осені — закінчувався один сільськогосподарський рік і починався новий. За традицією ірландці вирізали з брукви ліхтарики, а вже їхні нащадки в США вирішили, що гарбуз підходить задля цього якнайкраще — адже ягода значно м’якша, тим паче вона дешева. З приходом християнства традиції переплелися, і свято припало на день всіх святих, що давні християни відмічали ще у IV-V ст.. Так ліхтарики з гарбуза стали спочатку цікавою грайливою особливістю Хелловіна, а потім і його символом в усьому світі.

Мовою гарбузовою

В Україні з давніх давен гарбуз був не тільки невід’ємною частиною кулінарної культури, але й виступав в ролі атрибуту весільних традицій. Отримати гарбуза від дівчини, до якої сватався молодик, було найгіршим, що можна собі уявити. Це означало відмову ледь не в глузливій манері. Така роль ягоди обумовлена її буденністю — гарбузів в господарстві завжди було багато, їх не шкода було віддати задарма. Та й за допомогою такого не почесного подарунка парубка найлегше було «поставити на місце».

Світовий масштаб

Зараз гарбуз — один з найпопулярніших сезонних продуктів в багатьох країнах світу. В сполучених штатах він є незмінним атрибутом одного з найголовніших свят року — Дня подяки. В цей день окрім запеченої індички на столах американців завжди красується традиційний гарбузовий пиріг. Доречи, в штаті Іллінойс вирощують найбільшу в світі кількість гарбузів. Не менш популярна ця ягода і в Європі. Наприклад, в Німеччині, в місті Людвігсбург щоосені проходить великий фестиваль гарбузів. Такий само захід влаштовують один раз на рік і в Японії. В усьому світі з гарбуза виготовляють фляги та інший сувенірний посуд для зберігання рідини. А в Киргизії і досі з особливого сорту роблять пляшки для кумису. В них цей традиційний напій набагато довше зберігає свою свіжість.

Смачно їсти — легко худнути і багато чого ще

Гарбуз — не просто продукт, а справжнє джерело вітамінів, крім того, він має безлічі корисних властивостей. По-перше, його плоди дуже низькокалорійні — в одному кілограмі міститься лише близько 250 ккал, тож вони ідеально підходять для тих, хто слідкує за своєю фігурою. По-друге, в ягодах міститься рідкісний вітамін Т, що прискорює обмінні процеси в організмі і допомагає запобігти ожиріння. Більш за те, в гарбузі ціла вітамінна абетка: А, C, D, E, вітаміни групи B, каротин, залізо, чимало солей, фосфор, калій, кальцій, кобальт, кремній, магній, цинк та фтор. Багато з пунктів цього списку є надважливими і просто необхідними для нашого організму. А ще гарбуз робить нас молодішими — завдяки високому складу вітамінів А та Е, регулярне вживання цих ягід сповільнює процеси старіння. Ну і гарна новина для чоловіків — вживання плодів дозволяє підтримувати сексуальну активність на високому рівні. Отаке вражаюче комбо в одному лише продукті.

Як варто обирати гарбуз та які сорти є найкращими в кулінарії

Наразі в світі налічується близько 800 сортів гарбуза, але вживати з них можна не більше чверті — інші рослини цього виду є дикими, а деякі навіть отруйними. Для тих, хто воліє поласувати сирими ягодами, краще підійдуть мускатні сорти, а от для приготування їжі ліпше використовувати столові. Щоб обрати найкращий гарбуз, слід звертати увагу на плоди середніх розмірів, не важчі за 5 кг, зі щільною шкірою, без пошкоджень та плям. У дозрілої ягоди завжди сухий хвостик, а ще, добрий гарбуз здається важчим, ніж він є насправді. В кулінарії найкращими вважаються сорти баттернат, акорн, арлекін, спагетті, херсонський, сірий український, диво, гілея, билинка та олешівський. М’якоть смачних сортів має бути яскраво-помаранчевою, м’ясистою та пружною. Волокнистими є лише гарбузи сорту спагетті.

Де в Києві поласувати гарбузовим супом

Перші гарбузи з’являються на початку осені і розпал їхнього сезону триває аж до грудня, але враховуючи те, що ця ягода добре зберігається, зимні місяці також можна сміливо вважати продовженням сезону. В європейських країнах в цей час починаються справжні перегони між кафе та ресторанами — кожен намагається запропонувати свої унікальні страви за оригінальними рецептами, і що їх більше — то краще. В Україні ця культура гастро-змагань ще не така розповсюджена, але в більшості закладів восени все ж з’являються деякі сезонні пропозиції, ба й навіть окреме меню. Для тих, хто надихнувся корисними властивостями гарбуза і налаштувався як слід поласувати стравами з нього, ми підготували добірку столичних закладів, в яких можна знайти один з найпопулярніших сезонних супів.

Sparks Kyiv

  • Страва: гарбузовий суп з креветками — 215 грн
  • Адреса: вул. Мечникова, 3
  • Робочі години: Пн-Чт: 12:00-00:00
  •                             Пт: 12:00-06:00
  •                             Сб: 18:00-06:00
  •                             Нд: зачинено

ЗАБРОНЮВАТИ

Cafe 17

  • Страва: гарбузовий крем-суп — 120 грн
  • Адреса: вул. Братська, 17/19
  • Робочі години: 08:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

Мocco

  • Страва: гарбузовий крем-суп з сиром «Філадельфія» і чорним крамблом — 160 грн
  • Адреса: Хрещатик, 15
  • Робочі години: цілодобово

ЗАБРОНЮВАТИ

Fandom Coffee Bar

  • Страва: гарбузовий суп-пюре — 85 грн
  • Адреса: вул. Володимирська, 49а
  • Робочі години: Пн-Пт: 08:00-23:00
  •                             Сб-Нд: 09:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

Graine de Moutarde

  • Страва: Гарбузовий суп з креветками — 210 грн
  • Адреса: вул. Московська, 41/8
  • Робочі години: 09:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

Maral Bar

  • Страва: гарбузовий крем-суп — 99 грн
  • Адреса: вул. Шота Руставелі, 15а
  • Робочі години: Пн-Чт, Нд: 12:00-23:00
  •                              Пт-Сб: 12:00-01:00

ЗАБРОНЮВАТИ

TERRACOTTA

  • Страва: гарбузовий суп з беконом та копченим гарбузовим насінням — 155 грн
  • Адреса: вул. Тараса Шевченка, 5/7
  • Робочі години: Пн-Пт: 07:00-11:00
  •                              Сб-Нд: 08:00-12:00

ЗАБРОНЮВАТИ

The Kitchen 21

  • Страва: суп Curried Pumpkin — 139 грн
  • Адреса: вул. Петра Сагайдачного, 21
  • Робочі години: 07:30-23:30

ЗАБРОНЮВАТИ

Baguette cafe

  • Страва: гарбузовий суп — 66 грн
  • Адреса: Андріівський узвіз, 34Б
  • Робочі години: 09:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

Хочеш з'їсти бургер, устриці або чізкейк — шукай на карті в розділі Популярні страви та, не відходячи від каси, бронирюй столики в більш ніж 2 000 закладів Києва за допомогою зручного сервису Relax.ua. А якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші івенти улюбленого міста!

Від брутальних до вишуканих: в яких закладах відсвяткувати День Захисника України «Якщо у вас немає Instagram — працюйте в СБУ!» Найсоковитіші цитати спікерів Всеукраїнського ресторанного саміту
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно