Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Кухар Бонда та зіркові мішленівці: найцікавіше з Creative Chefs Summit 2019

Текст: Пойманова Алина, 2 декабря 263

30 листопада в столичному КВЦ Парковий відбулася одна з найважливіших подій року в світі кулінарної майстерності — Creative Chefs Summit 2019. На міжнародній зустрічі зібралися топові шефи з Італії, Франції, Великобританії, Португалії, Швейцарії, Польщі та України. Чим ділилися всесвітньо відомі володарі мішленівських зірок та шеф-кухар королівської родини і Джеймса Бонда, як коментував подію Євген Клопотенко та інші популярні шефи України — читайте в нашому матеріалі.

Creative Chefs Summit — це не просто захід, на якому збираються найкращі представники галузі, це демократичний міжнародний майданчик, що стирає межі і кордони між країнами та людьми і дозволяє кухарам, що прагнуть розвитку і досконалості, ділитися найціннішим — досвідом, свіжими ідеями та інсайтами.

Цього року саміт відвідала рекордна кількість гостей, організаторам навіть довелося заносити додаткові стільці, аби розмістити в залі всіх бажаючих. На сцені виступали: Сава Лібкін, власник ресторанів Сави Лібкіна, Ізабела Поті, шеф-кухар та партнер мішленівського ресторану «Bros’ by Floriano Pellegrino», Віктор Тимчишин, шеф Guramma Italiana, Франк Понте, шеф-кухар британської королівської родини, автор книги «Terrines and Verrines», Сергій Байсаревич, шеф ресторану BARVY, Даніель Гальміш, мішленівський шеф-кухар, Олексій Шеменков, шеф кухар BEEF meat & wine та багато інших зірок світової кулінарної галузі.

Ведучим вечора став Сергій Калінін, бренд-амбасадор Creative Chefs Summit, експерт проектів «Все буде добре» і «Все буде смачно», суддя «МайстерШеф». Ми взяли стислий коментар у Сергія, аби він трішки розповів про захід.

— Сергію, що ви можете сказати про Creative Chefs Summit?

— Насправді Creative Chefs Summit — це унікальна для України подія. Я багато бачив в своєму житті та навіть у всьому світі таких заходів небагато. Всі звикли до офіційності, так званої недоторканності — коли люди на сцені і люди в залі — це дві окремі групи, що не перетинаються. Але ж насправді, все це одні й ті самі люди, кухари. Тут є своя атмосфера, яку відчуває кожен учасник. Звісно, комусь сподобається один шеф, комусь інший, але всі,  покинувши саміт, почнуть думати, захочуть щось повторити, отримають щось цінне для себе.

«Нам вдалося створити такий захід, де кожен відчуває себе причетним, не так, ніби ти прийшов подивитись кіно, а коли ти відчуваєш себе частиною великої події».

— Що помінялося за роки існування Creative Chefs Summit?

— В першу чергу, це публіка. Ми питали зі сцени, хто прийшов на саміт вперше — і в залі таких людей виявилася більшість. Ну і кількість — ви ж бачите, цього разу прийшло набагато більше, ніж було заплановано, понад 800 гостей, і це чудово.

Формат саміту дійсно захоплює, шефи з різних країн зустрічаються тут, аби не просто ділитися знаннями й навичками, надихати та дізнаватися нового, вони працюють пліч-о-пліч на сцені, демонструючи свої страви, що називається, «наживо». А гості мають змогу слідкувати за кожним кроком спікерів завдяки транслюванню процесу приготування на великому екрані.

Цього року саміт відкрив своїм виступом Сава Лібкін, успішний український ресторатор з 26-річним досвідом, що розповів про одеську кухню в розрізі минуле-теперішнє-майбутнє. Його змінили Ізабела Поті, всесвітньо відома 24-річна кондитерка та суддя проекту Master Chef Italia 7, разом з Віктором Тимчишиним, шефом з 20-річним досвідом, засновником концептуального напрямку сучасної української кухні Ukrainian Fashion Food. Ізабела вражала інноваційними техніками, продуктами та їхнім поєднанням, а Віктор розповідав про збереження якості й смаку страв при прискоренні процесу подачі. Окрім цього, кожен з них поділився своїми рецептами, продемонстрував покрокове приготування зі всіма секретами та оформленням подачі.

Також на сцені виступив Франк Понте, приватний шеф-кухар елітних заходів знаменитостей та крупних міжнародних компаній, шеф-кухар королівської сім’ї. Він був шефом на прем’єрі стрічки про Джеймса Бонда «Помри, але не зараз», де особисто обслуговував Пірса Броснана. Його напарником по сцені став Сергій Байсаревич, один з 25 найкращих шефів України за версією видання «Фокус», співзасновник «Першої української лабораторії FoodPairing» та бренд-шеф ресторану BARVY.

Під час виступу Сергія Байсаревича та Франка Понте привітати гостей саміту на сцену вийшов сам Алан Коксон, кулінарний конкультант та інфлуенсер, письменник, автор 4-х кулінарних книжок, 2 з яких були визнані найкращими куховарськими книгами світу. Він працював у багатьох ресторанах з зірками Мішлен і вже не вперше відвідує Creative Chefs Summit. Хоча його промова і була стислою, вона дуже надихнула учасників та викликала бурхливу позитивну реакцію залу.

«Я безмежно радію і пишаюся тим, що сьогодні присутній на цій унікальній платформі, що зібрала нас всіх разом — адже це так важливо. Ми тут не тільки заради того, аби ділитися своїми вміннями, але й для того, аби працювати в гармонії. Найдивовижніше те, що ми всі говоримо різними мовами, але розуміємо один одного, бо спілкуємося передусім мовою їжі та пристрасті».

Серед гостей був і відомий український шеф-кухар ресторану «Сто років тому вперед», Євген Клопотенко, який поділився з Relax.ua своїм ставленням до саміту та до зірок Мішлену.

— Євгене, чи часто ви відвідуєте Creative Chefs Summit?

— Я завжди відвідую цей саміт, тому що ніколи не варто зупинятися. Якщо ти зупинишся, ти одразу ж втратиш зв’язок з реальністю. Для того, аби створювати нові речі, ти маєш бачити, що роблять шефи в Україні і в світі. А сюди приїздить багато людей з-за кордону — і це дуже правильно і дуже круто.

«Мені здається, якщо людей більше, ніж стільців — це успіх».

— Що ви скажете про мішленівські зірки? Чи вони важливі для вас?

— Мішленівські зірки для мене звісно важливі, це те, на що я рівняюся, за чим слідкую. Але у нас не зовсім правильне сприйняття мішленівських кухарів — не потрібно робити з них ідолів. Суть не лише в тому, що кожен з таких кухарів представляє якісь свої смачні страви в цікавому оформленні, важливо те, що у кожного шефа своя окрема філософія. І я дивлюся на них і навчаюся здебільшого їхній філософії, а не приготуванню страв.

Також на сцені виступили Олексій Шеменков, шеф-кухар ресторану BEEF meat & wine та Даніель Гальміш, мішленівський шеф, письменник, консультант та шеф-кухар приватних заходів. Олексій поділився цікавими рецептами та розповів багато цікавинок про м’ясо, а Даніель запропонував гостям своє бачення унікального класичного меню з сучасним відтінком.

Окрім цього, своїми виступами осяяли вечір такі зірки, як Тьяго Емануель Сантос, португальський шеф, бренд-амбасадор Kenwood у Португалії, Віталій Гуралевич, бренд-шеф мережі «Самогонна ресторація», Себастьян Ольма, переможець телешоу Top Chef, шеф-кухар ресторану Belvedere, Ярослав Артюх, шеф-кухар ресторану нової української кухні «Канапа», про якого писали в гіді Мішлен, Крістоф Вассор, власник та шеф-пекар паризького Du Pain et des Idées, Ігор Лаврешин, пекар-ремісник, консультант з хлібопечення, Жан-Паскаль Серинян, пекар-кондитер та шеф-шоколатьє у женевській Du Rhône Chocolatier та Еліна Бойко, технолог-шоколатьє та власник шоколадного бренду «Chocolate El.f».

Наприкінці заходу ми зустріли серед гостей шеф-кухаря ресторану «О’Панас», Миколу Химича, який поділився з Relax.ua своїми думками щодо саміту та потенціалу української кухні на світовій арені.

— Миколо, розкажіть, будь ласка, про ваші враження від саміту.

— У мене просто неймовірні враження. Всі виступи спікерів дуже сподобались, адже були дійсно пізнавальними та креативними. Заходи такого формату дарують нові ідеї, нові знайомства в галузі обслуговування та несуть в собі багато цікавого та позитивного, такого, що можна застосувати в ресторанному бізнесі. На цьому саміті я вкотре отримав докази того, що про українську кулінарію можна сміливо говорити на всесвітньому рівні. Наша кухня має шалений потенціал і багато талановитих людей.

«Як шеф-кухар можу лише порадити відвідувати подібні заходи задля саморозвитку, боротися з власними страхами, шукати та знаходити час і можливості для самовдосконалення».

Фото: Світлана Росієць

Хочеш з'їсти бургер, устриці або чізкейк — шукай на карті в розділі Популярні страви та, не відходячи від каси, бронирюй столики в більш ніж 2 000 закладів Києва за допомогою зручного сервису Relax.ua. А якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші івенти улюбленого міста!

Не шопінг, а смаколики й вечірки: Black Friday в закладах Києва Куди сходити з дітьми в Києві напередодні новорічних свят
На данном Веб-сайте используются файлы cookie. Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.