Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Eat in Ukraine: все що потрібно знати про борщ

Текст: Пойманова Алина, 15 января 4882

Війна за належність борщу до тої чи іншої країни триває не один рік і не дарма, страва смачна, поживна і дуже полюбилась нашим гурманам. І що хто б не доводив, всі знають, якщо хочеш справжнього борщу – гайда до України! Тут, в залежності від регіону, ви знайдете різні інтерпретації національної страви. Одне залишається незмінним – страва смачна і користується не аби яким попитом у туристів, гастро гурманів, тощо. Eat in Ukraine розкриє секрети смакової привабливості страви, яку з дня у день готують вже понад сотню років.

Довідка: За найпопулярнішою версією в давнину борщем іменували юшку, що варилася з борщівнику. Згодом рецепт трансформувався і його основою став буряковий квас, який розбавляли водою та доводили до кипіння в глечику. Потім до окропу всипали порізану капусту, буряк, моркву та інші овочі і відправляли у піч. Схожі на сучасний борщ страви є у кухнях білорусів, поляків, литовців, молдаван та румун.

Про борщ ми запитали у засновника Асоціації шеф-кухарів Півдня України та проекту «Дні Української кухні» Віктора Тітова. Щоб не бути голослівним, шеф приготував для нас цю страву та в деталях розповів про особливості поєднання інгредієнтів для ідеального смаку.  

Наразі, Віктор Тітов є бренд-шефом мережі ресторанів G-Group та бренд-амбасадором компанії METRO, а також, організатором Кубку України з Кулінарії. Хоча Віктору за свою більш ніж 15-річну кар’єру доводилося працювати в Норвегії, Греції та Аргентині, він є відомим популяризатором та поборником української кухні.

Інгредієнти* класичного борщу, який подають у більшості ресторанів.

  • Картопля — 250 г
  • Буряк — 110 г
  • Морква — 100 г
  • Цибуля — 100 г
  • Томати у власному соку — 80 г
  • Часник — 10 г
  • Капуста білокачанна — 150 г
  • Телятина/яловичина відварна — 80 г
  • Бульйон яловичий 0,7 л
  • Масло рослинне — 30 г (для жарки)
  • Сіль — 10 г
  • Оцет — 5 г
  • Цукор — 10 г
  • Лаврове листя — 2 шт
  • Перець чорний горошок — за смаком
  • * з розрахунку на 1 літр готової страви

Для подачі

  • Борщ — 350 г
  • Сало перебите з часником — 50 г
  • Сметана — 50 г
  • Кріп/мікрогрін — 5 г
  • Пампушки — 1шт

Крок 1

Телятину або яловичину закинути в холодну воду, додати лаврове листя та перець, довести до кипіння. Варити на середньому вогні протягом 30 хвилин.

Лайфхак: Для того, аби м’ясо було ніжним, краще використовувати м’якоть телятини або яловичини. Але шеф зауважує, що у кожного свої смаки, комусь більш до вподоби борщ на кістці або з більш жирними частинами — і кожен з цих рецептів є правильним.

Крок 2

Нарізати для піджарки цибулю, моркву та буряк.

Цікаво: Для багатьох більш звично натирати моркву та буряк на терці, аби прискорити процес приготування. Але якщо овочі просто порізати, це ніяк не вплине на загальний час, витрачений на страву. Вони так само будуть відварені до готовності, та вигляд борщу буде трішки інакшим. Віктор підкреслює, що головне — не боятися експериментувати.

Крок 3

Нарізані овочі закинути у розігріту сковорідку з рослинним маслом, додати оцет та цукор. Обсмажити на середньому вогні близько трьох хвилин.

Крок 4

Нарізати картоплю кубиками та додати до бульйону, варити 10 хвилин.

Крок 5

Нарізати капусту. Додати разом з обсмаженими овочами до бульйону, варити 5-10 хвилин.

Лайфхак: Якщо варити борщ на неправильному вогні (занадто сильному), то овочі потьмяніють та втратять колір, від чого страва стане не червоного, а коричневого відтінку.

Крок 6

За 5 хвилин до готовності додати сіль, добре перемішати.

Подача

Для подачі Віктор використовував перетерте з часником сало, сметану та пампушки, а також, кріп та маленькі листочки буряку.

Борщ вийшов запашним, яскравим та максимально класичним.
Шеф нагадав про те, що завжди є місце експериментам, і чарівного «правильного» рецепту не існує. Однак борщ став популярним саме в такому, класичному виконанні та найчастіше відвідувачі ресторану хочуть посмакувати класичний якісний борщ приготований як вдома. Щоб вразити свого гостя у ресторанах вдаються до експериментів, додають у борщ квасолю, лимонний сік або навіть рибу!
Eat in Ukraine розповість вам де і які саме українські страви вражають смаком. Ми зайдемо на кухню ваших улюблених ресторанів аби показати вам як готуються шедеври української кулінарії. Відкриємо гастро точки, які точно варті вашої уваги.

 

Для приготування страви Relax.ua обрав продукти мережі METRO, адже ця компанія є одним з найпопулярніших постачальників для кухні ресторанів, та завжди гарантує якість і свіжість своєї продукції.

Фото: Світлана Росієць

Щоб полегшити пошуки смачного борщу скористайтеся сервісом Relax Їжа, перейдіть у розділ «Борщ» та оберіть страву за фото, ціною чи розташуванням ресторану. Це дуже зручно, смачного!

Нове життя української кухні: інтерв’ю з Євгеном Клопотенком Де вегетаріанцю смачно поїсти в Києві
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно