Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Глінтвейн: історія, секрети приготування та де шукати в Києві

Текст: Пойманова Алина, 17 декабря 2019 1038

З приходом холодної пори року безсумнівним королем сезону стає глінтвейн. Його готують просто на вулиці, на ярмарках, а кафе, бари та ресторани змагаються, пропонуючи кожен свої авторські рецепти. Ми розповімо про історію виникнення зігріваючого напою, про його корисні властивості і секрети приготування, та підкажемо, в яких закладах столиці його можна скуштувати.

Історія напою

Хоча за найпопулярнішою версією глінтвейн прийшов до нас з Німеччини, про що каже і сама назва «gluhende wein», що в перекладі означає «палаюче вино», історія виникнення напою сягає кілька десятків століть. Ще давні римляни змішували з вином різноманітні трави та прянощі, аби розкрити смак та зробити його більш шляхетним, але споживали напій холодним. Нагрівати вино почали набагато пізніше — в середньовічній Східній та Центральній Європі. Вже в XVII сторіччі напій набув широкої популярності на території Великобританії, Німеччини та країнах Скандинавії. Сьогодні він є невід’ємним атрибутом різдвяних свят у багатьох країнах світу.

Цікаво: Українська версія слова «глінтвейн» скоріш за все має польське походження. Адже у сусідній державі раніше від нас відбулася трансформація від старонімецького «glühend(er) Wein» до польського «glintwajn», де було спрощено декілька літер задля зручності вимови.

Лайфхаки приготування

Правильного рецепту глінтвейну не існує, кожен може додавати прянощі за смаком, та є декілька секретів приготування, які дозволяють зробити напій якісним, а його споживання більш приємним. Наприклад, глінтвейн, як і добру каву, не варто доводити до кипіння, його слід готувати при температурі близько 70°. Металевий посуд краще не використовувати, аби напій не вбирав присмак металу. Також не слід додавати мелені спеції, бо вони розчиняться і зроблять глінтвейн каламутним на вигляд. Якщо готувати напій з додаванням води, то її слід закип’ятити безпосередньо перед використанням і наливати обережно по краю, а не просто зверху на вино. Подають напій у високих склянках, аби він повільніше стигнув.

Корисні властивості

Переваги глінтвейну не закінчуються лише смаком, він ще є доволі корисним. Гарячий напій з червоного вина має антисептичні властивості, а за рахунок великої кількості вітамінів, амінокислот та мікроелементів здатний ще й зміцнити імунну систему. Також він незамінний при переохолодженні, бо швидко «розганяє» кров та дозволяє запобігти простудних захворювань. Окрім цього гаряче вино з прянощами допомагає здолати кашель та нежить, перемогти безсоння та відновити сили.

Де скуштувати глінтвейн в Києві

 
 
 

Biruza Club

Biruza Club — це стильний та атмосферний заклад з авторським дизайном та смачною їжею. В цьому ресторані готують страви середземноморської та європейської кухні як в традиційних варіаціях, так і в авторських. Фішка закладу — мангал-меню, з великою кількістю м’ясних позицій.

    • Прайс:
    • Глінтвейн — 65 грн
    • Адреса: с. Святопетровське, вул. Богдана Хмельницького, 28А
    • Робочі години: 09:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

Здоровий глузд

Ресторан-мітерія «Здоровий глузд» — це про щедрість, гедонізм та справжню любов до м’яса, риби та морепродуктів. Величезні сети дають змогу за одну вечерю здійснити масштабну гастрономічну подорож. Гастрономічна зірка ресторану — соковите м’ясо, що готують в хоспері на деревному вугіллі за особливою рецептурою. В закладі велика винна та коктейльна карта, що в тому числі включає і глінтвейн.

    • Прайс:
    • Глінтвейн — 80 грн
    • Адреса: вул. Саксаганського, 68/21
    • Робочі години: Пн-Пт: 11:0023:00
    •                                Сб-Нд: 12:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

Лаунж-бар GUSTOÚ

Як можна зрозуміти з назви, головною фішкою закладу є великий вибір кальянів з відбірного тютюну, що потрапляє сюди з різних куточків світу. Меню доволі збалансоване з ситними бургерами, салатами та десертами, що готують за власними рецептами. Серед напоїв фаворитами є авторські лимонади та відомий східний чай в різноманітних варіаціях. Наразі в закладі з'явилося декілька нових святкових позицій: чай Зимове сонце, масала, малиново-імбирний, різдвяний та новорічний, гарячий збитень та безалкогольний глінтвейн від Санти, всі за фіксованою ціною 65 грн.

    • Прайс:
    • Безалкогольний глінтвейн від Санти — 65 грн
    • Глінтвейн з червоного або білого вина — 65 грн
    • Адреса: вул. Антоновича, 157, пр-т Павла Тичини, 8
    • Робочі години: Пн-Нд: 12:00 — до останнього гостя

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

Choice

Кухня закладу сконцентрована на європейській класиці та хоспер-стравах, в яких під хрусткою скоринкою зберігаються всі корисні властивості інгредієнтів. В барі — великий асортимент вишуканих вин та міцних напоїв, лонг-дрінків та шотів, а також, бочкового пива. Глінтвейн тут готують у трьох варіаціях — з білого та червоного вина, а також, безалкогольний.

    • Прайс:
    • Глінтвейн з білого або червоного вина — 90 грн
    • Безалкогольний глінтвейн — 50 грн
    • Адреса: вул. Братиславська, 52
    • Робочі години: 10:00-06:00
  • ЗАБРОНЮВАТИ
     
     
     

За двома зайцями

Легендарний заклад «За двома зайцями» завжди славився своїм креативним підходом як до рецептури, так і до назв страв, і барне меню — не виключення. Звичайний, здавалося б, глінтвейн тут готують за двома оригінальними рецептами — «Шахерезада» на основі червоного вина та коньяку з додаванням кориці, лимону та гвоздики і «По-київськи», на основі білого вина з лимоном, яйцем, ваніллю та корицею.

    • Прайс:
    • Глінтвейн «Шахерезада» — 95 грн
    • Глінтвейн по-київськи — 95 грн
    • Адреса: Андріївський узвіз, 34
    • Робочі години: 11:00-23:00

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

Руккола

Велика мережа італійських кафе наразі налічує в Києві 9 закладів, 7 на правому березі і 2 — на лівому. Тут готують традиційні італійські страви за демократичними цінами. Серед іншого, в числі сезонних напоїв можна знайти і глінтвейн, який у закладах варять на основі двох видів вина — білого і червоного.

    • Прайс:
    • Глінтвейн з червоного або білого вина — 74 грн
    • Робочі години: залежать від конкретного закладу

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

GRAM

Ця локація являє собою вільний музичний простір, що поєднує в собі аудіофільний, як кажуть в закладі, бар та музичний магазин. Тут можна насолодитися фанком, соулом, психоделік-роком, диско, олдскульним денсом, спілкуванням з однодумцями та зігріваючими напоями, а в додаток купити щось цікавеньке з колекції вінілових платівок, що сягає більше 5 000 штук. Щодо найпопулярнішого гарячого напою зимового сезону, то його тут готують на основі білого або червоного вина та яблучного соку з додаванням натурального меду та спецій.

    • Прайс:
    • Глінтвейн на основі білого або червоного вина — 130 грн
    • Адреса: вул. Січових стрільців, 21
    • Робочі години: Вт-Чт:17:00-00:00
    •                             Пт-Сб: 17:00-03:00
    •                             Нд: 15:00-23:00
    •                             Пн: Вихідний

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

Tusa Bar

На трьох поверхах Tusa Bar працюють ресторан, лаунж-зона та караоке-зал. Заклад відчинений цілодобово. Зранку тут готують сніданки, в обід — бізнес-ланчі зі швидкою подачею, а ввечері — вишукані страви та фірмові коктейлі. З четверга по неділю тут проходять вечірки з кавер-бендами, ді-джеями та співами у караоке. Глінтвейну тут готують аж 4 види: азіатський, з блакитним вином, апельсином, яблуком, лимоном, м’ятою та спеціями, а також білий, червоний та безалкогольний.

    • Прайс:
    • Азіатський глінтвейн — 80 грн
    • Білий/червоний глінтвейн — 70 грн
    • Безалкогольний глінтвейн — 55 грн
    • Адреса: вул. Хрещатик, 50
    • Робочі години: цілодобово

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

O`Connor`s

Ірландський бар O`Connor`s — це справжня атмосфера європейського пабу зі всіма його традиціями та гастро-культурними особливостями. Як будь-який справжній паб в Ірландії, цей заклад важко уявити без футбольних фанатів і переглядів матчів. А ще тут святкують колоритний день Святого Патрика. Глінтвейн, авторство якого ірландці приписують собі, в закладі готують на основі білого або червоного вина з додаванням меду, спецій та лимону.

    • Прайс:
    • Глінтвейн на основі білого або червоного вина — 64 грн
    • Адреса: вул. Хорива, 15/8
    • Робочі години: 11:00-00:00

ЗАБРОНЮВАТИ

 
 
 

РічПорт

Хоча гастрономічний всесвіт цього пивного бару обертається навколо пива, тут все ж таки можна скуштувати і короля холодного сезону — його величність глінтвейн. Його в закладі також готують у двох варіантах — на білому та червоному вині. Кухня являє собою збірку європейських страв, але здебільшого таких, що якнайкраще пасують до пива — мюнхенські або франкфуртські ковбаски, свиняча рулька, бургери тощо.

    • Прайс:
    • Глінтвейн на основі білого або червоного вина — 89 грн
    • Адреса: Набережне шосе, 3б
    • Робочі години: 11:00-00:00

ЗАБРОНЮВАТИ

Хочеш з'їсти бургер, устриці або чізкейк — шукай на карті в розділі Популярні страви та, не відходячи від каси, бронирюй столики в більш ніж 2 000 закладів Києва за допомогою зручного сервису Relax.ua. А якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші івенти улюбленого міста!

11 ідей, де в Києві відсвяткувати День Святого Миколая Гастрономічні тренди: що чекати від 2020 року
На данном Веб-сайте используются файлы cookie. Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.