Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Історія шампанського та 8 рецептів коктейлів на його основі

Текст: Пойманова Алина, 27 декабря 2019 1306

Шампанське — не тільки один з найпоширеніших у світі напоїв, це невід’ємний атрибут та символ свята. Жодна значна подія у житті людини не обходиться без гучного відкриття пляшки, радісного гамору оточуючих та білосніжної піни. Ми трішечки розповімо про історію його походження та порадимо 8 популярних рецептів коктейлів на основі ігристого, які можна легко приготувати у домашніх умовах.

Історія спокусливих бульбашок

З історичної точки зору шампанське народилося зовсім не в Шампані, а в Бургундії, де римляни вперше висадили виноград, і де після V сторіччя розпочалося його культивування, що розповсюдилося по всьому регіону. Але оскільки всесвітню відомість напій отримав за часів життя Дом П’єра Периньйона, саме його і вважають прабатьком ігристого.

Цікаво: перші вина, що надалі еволюціонували до відомого нині шампанського, були зовсім не білими, а рожевими з бляклим відтінком та виготовлялися з винограду сорту піно нуар.

Хто такий Дом Периньйон

Всесвітньо відомий винороб Дом П’єр Периньйон був монахом бенидиктинського монастиря Овіл’є. Ще в юнацтві він дізнався про існування ігристого, що виготовляли брати в абатстві Сент-Ілєр. Там пляшки закупорювали та залишали на зиму, але навесні напій починав бродити і цей процес був некерований: велика частина пляшок просто вибухала, в інших вино було нестерпно кислим з присмаком дріжджів, але те, що лишалося, мало неповторний смак. Невдалі спроби відбили у сент-ілєрців бажання робити ігристе, натомість Дом Периньйон вирішив будь-якою ціною вивести ідеальну рецептурну формулу, на що витратив майже півсторіччя. Тож хоча історично ця видатна постать і не є першим творцем шампанського, його робота з купажування та вивчення процесів бродіння зробила величезний внесок в еволюцію напою.

Цікаво: хоча «шампанським» називають ігристі вина у багатьох куточках світу — від США та Канади — до країн колишнього СНД, цей термін правильно використовувати лише стосовно вин, що виготовляють у провінції Шампань. І це не через галльське зазнайство, а згідно суворих правил, розроблених комітетом шампанських вин та затверджених французьким Національним інститутом найменувань за походженням — INAO.

Топ-8 святкових коктейлів на основі шампанського

У світі існує не тільки велика кількість виробників ігристого, а й безліч рецептів напоїв на основі шампанського. Деякі з них свіжі й легкі, деякі — спокусливо-млосні, але всі вони безперечно святкові. Тож, якщо хтось хотів розпочати новий рік з чогось новенького — тому стане у нагоді добірка з десятьох популярних варіантів коктейлів.

Коктейлі з шампанським та соком

Мімоза

Інгредієнти:

  • Шампанське — 90 мл
  • Апельсиновий сік — 90 мл
  • Апельсинова цедра

Для приготування цього коктейлю краще підійде апельсиновий фреш, але якщо немає змоги його зробити, краще обрати магазинний сік з м’якоттю. Треба налити його в келих, потім обережно додати шампанське та прикрасити зрізаною спіраллю апельсинової цедри.

Тінторетто

Інгредієнти:

  • Солодке шампанське — 120 мл
  • Гранатовий сік — 30 мл
  • Цукровий сироп — 10 мл

Найкраще для коктейлю підійде гранатовий фреш, та якщо його нема — краще обрати магазинний сік високої якості. В охолоджений келих налити спочатку ігристе, потім повільно додати сік та сироп і всі компоненти обережно перемішати.

Коктейлі з шампанським та фруктами

Росіні

Інгредієнти:

  • Ігристе вино — 120 мл
  • Полуниця — 3 шт
  • Кубики льоду — 3 шт

Якщо вдома немає шейкеру, можна взяти будь-яку зручну ємність для змішування. Покласти у неї кубики льоду та перетерту у пюре полуницю. Потім додати шампанське і обережно перемішувати до охолодження напою. Отриману суміш слід перелити в охолоджений келих за допомогою ситечка.

Беліні

Інгредієнти:

  • Напівсолодке шампанське — 100 мл
  • Персиковий сік — 50 мл
  • Долька свіжого персика

Цей коктейль — літній, але коли, як не взимку хочеться свіжості та тепла. Для приготування можна використовувати магазинний персиковий сік та консервовані персики для подачі. В келих спочатку наливається ігристе, потім обережно — сік, все перемішується та прикрашається долькою персика.

Коктейлі з шампанським та горілкою

Північне сяйво

Інгредієнти:

  • Ігристе вино — 100 мл
  • Горілка — 50 мл
  • Лимонний сік — 50 мл
  • Цукор — 1 ст.л.
  • Лід — 150 гр

В ідеалі для приготування використовувати шейкер, та як вже зазначалося вище, якщо його немає, підійде будь-яка зручна ємність, в якій слід перемішати горілку, лимонний сік та цукор. Коли рідина стане однорідною, її треба перелити до наповненого льодом келиха та додати шампанське.

Холодна качка

Інгредієнти:

  • Шампанське — 100 мл
  • Горілка — 50 мл
  • Цедра лимону

В охолоджений келих налити спочатку шампанське, потім обережно додати горілку та прикрасити шматочком зрізаної спіраллю лимонної цедри. Для більш насиченого смаку, кількість цедри можна збільшити.

Коктейлі з шампанським та коньяком

Персиковий серпанок

Інгредієнти:

  • Брют — 50 мл
  • Апельсиновий сік — 25 мл
  • Коньяк — 25 мл
  • Персик — 1 шт

Апельсиновий сік, очищену від шкірки м’якоть персика та коньяк необхідно збити за допомогою блендера. Отриману суміш перелити до охолодженого келиха та обережно додати шампанське.

Чикаго

Інгредієнти:

  • Шампанське — 100 мл
  • Коньяк — 45 мл
  • 1 деш* біттера Ангостура
  • З деши лікеру Куантро
  • Долька лимону
  • Цукор — 3 г
  • Лід
  • *Деш — маса, рівна 0,5 мл, що витікає з пляшки шпритцеру за один прийом.

До шейкеру або будь-якої прийнятної ємності налити коньяк, лікер та біттер, додати лід і добре перемішати. Підготувати келих: охолодити і за допомогою лимонного соку зробити цукрову кромку. Крізь ситечко перелити отриману рідину у підготовлений келих та додати шампанське, прикрасивши долькою лимону.

Декілька корисних порад щодо приготування

В першу чергу, для приготування коктейлів на основі шампанського варто попередньо охолоджувати всі компоненти, в тому числі й келихи. Доречи, останні через велику кількість піни мають бути об’ємними, бажано на 30% більше за загальний об’єм всіх інгредієнтів. Додавати ігристе слід повільно, запобігаючи струшування та акуратно помішуючи ложечкою. Все, що стосується гастрономії, — питання смаку, тож шампанське можна замінювати будь-яким улюбленим рожевим або білим ігристим, напівсолодким або брютом. Ну і, звісно ж, всі компоненти мають бути якісними. Адже погане шампанське, лікери та інші інгредієнти не лише зіпсують смак коктейлю, а й відгукнуться на ранок важким головним болем.

Хочеш з'їсти бургер, устриці або чізкейк — шукай на карті в розділі Популярні страви та, не відходячи від каси, бронирюй столики в більш ніж 2 000 закладів Києва за допомогою зручного сервису Relax.ua. А якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші івенти улюбленого міста!

Підводимо кіно-підсумки року: топ-10 серіалів 2019 за версією IMDb Як швидко відновитися після свят: детокс-лайфхаки
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно