Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Їж своє або суперфуди по-українськи

Текст: Пойманова Алина, 28 января 721

В декілька останніх десятиріч світ захлиснула хвиля здорового харчування, а разом із нею — голлівудська, безглютенова та інші дієти, мода на певні продукти та тотальне бажання урізноманітнювати обридлий своєю звичністю раціон. Саме в таких умовах на гастрономічному небосхилі запалала яскрава зірка суперфудів. І хоча українці звикли відносити до цієї групи лише закордонні продукти, виявляється, на Батьківщині є своя супер'їжа, що не поступається живильною силою.

Що за звір ці суперфуди

Хоча тема суперфудів останнім часом жваво обговорюється в мережі Інтернет, на телебаченні та просто між друзями-знайомими, відсоток людей, які не мають уявлення, що це таке, але купують, їдять та хвалять — росте в геометричній прогресії. А виною всьому маркетинг, і ось чому. Терміну «superfood» в медицині просто не існує. Саме слово означає їжу з високим вмістом корисних речовин: антиоксидантів, вітамінів, мінералів тощо. Та формулювання настільки розмите, що у Європі просто заборонили ставити на упаковку слово «суперфуд».

«Маніпуляції використанням слова «суперфуд» набули такої масовості, що в 2007 році Європейський орган з безпеки харчових продуктів EFSA заборонив продаж продукції з написом «superfood», якщо доречність використання такого слова не було підтверджено надійними науковими дослідженнями або медичним висновком.»

Як можна здогадатися, відтоді в Європі слово просто зникло з упаковок продуктів. Це легко пояснюється. Навіть якщо їжа і містить якісь корисні компоненти, що позитивно впливають на організм, чи навіть допомагають у боротьбі з певними хворобами чи симптомами, то аби отримати реальний ефект, варто з’їсти неймовірну кількість цього чудодійного продукту. Можливо, стільки, скільки людина може з’їсти за рік.

До того ж, досі немає результатів досліджень, які б підтверджували здатність організму засвоювати всі корисні речовини, що містяться у тих чи інших суперфудах. Відсутність наукових доказів wow-ефекту виробники таких продуктів компенсують легендами та гучними словами (варто лише згадати кількість чарівних речей, які приписують ягодам годжі — від впливу на потенцію, до ледь не безсмертя). Тож, поняття супер'їжі швидше можна віднести до маркетингу, аніж до доказової медицини.

Звідки ноги ростуть

Навколо виникнення та початку вживання слова «суперфуд» досі ведуться запеклі суперечки. Хтось стверждує, що воно з'явилося в 1949 році в канадській газеті. Місцеві журналісти намагалися підкреслити таким чином величезну поживну цінність мафінів (отакий собі початок великого для ЗОЖ-ників слова). Потім термін підхопили маркетологи, аби просувати продукти з великою концентрацією корисних речовин. За іншими даними «суперфуд» вперше був використаний в 1998 році в журналі Nature Nutrition, а популярності набув завдяки Девіду Вулфу, відомий дієтолог та сироїд Голлівуду. Він був проти БАД-ів та вітамінів у капсулах і закликав вживати у їжу просто корисні продукти.

«Префікс «супер» почали використовувати газети і журнали, присвячені здоровому харчуванню і дієтичним рекомендаціям, а потім вже маркетологи харчової промисловості озброїлися концепцію, аби отримати якнайбільше споживачів.»

Причини популярності

Попри свою завищену ціну, суперфуди дедалі популярнішають, адже на фоні світового тренду на здоровий спосіб життя, споживачі готові сплачувати більше за підвищену користь. До того ж, це така собі можливість швидко і без будь-яких зусиль зарядитися енергією, за один лише обід отримати порцію необхідних організму жирних кислот або й взагалі в додаток підвищити імунітет. Є і інша причина популярності, і полягає вона у нудьзі. Люди просто втомилися від звичної їжі, більше почали подорожувати та куштувати нове, стали відкритішими до незнайомих смаків. Саме тому суперфуд викликає подвійний інтерес: і цікаво спробувати новеньке, і можна ледь не суперсилу отримати.

«З часом з розряду практичного здорового харчування така їжа переросла ще й у своєрідну кулінарну розвагу.»

Суперфуди по-українськи

Чуже завжди виглядає і смакує краще, ніж своє. Так звикла міркувати більшість. Але якщо роззирнутися навколо і відвести погляд від полиць з дорогими закордонними порошками суперфудів та іншої модної їжі, можна побачити безліч  українських продуктів, які за своїми властивостями не те що не поступаються, а й перевершують іноземні аналоги. Ось лише декілька знайомих з дитинства смаків, що сміливо можна віднести до розряду суперфудів.

Буряк

Мабуть, безперечний чемпіон за вмістом корисних речовин: велика кількість клітковини, магній, фолієва і пантотенова кислоти, калій, магній, залізо, фосфор, йод, глюкоза, сахароза, пектини, мінерали, вітаміни, мікроелементи — це далеко не повний перелік компонентів, що дають буряку повне право на префікс «супер». Овоч регулює обмінні процеси, посилює перистальтику кишківника, допомагає запобігти підвищення кров'яного тиску. Крім того, буряк — низькокалорійний продукт, що робить його одним з найпопулярніших та найдієвіших продуктів в складі дієт для схуднення.

Шипшина

Азіатські годжі і поряд не стояли з нашою рідною шипшиною. Вона може посперечатися у користі і з ягодами асаї, і з іншими іноземними суперфудами. Шипшина — чудовий антиоксидант і справжній вітамінний коктейль для імунітету. Вона містить неймовірну кількість вітаміну С, вітамінів Е, Р, К, В1 та В2, а також поживні для тканин калій, марганець, фосфор, кальцій, магній і залізо, що стимулює кровотворення. Найпопулярнішим є заварювання шипшини у вигляді чаю.

Овес

Звичайна вівсянка — справжній суперфуд, адже в ній дуже багато магнію, калію, фітонутрієнтів та клітковини. Вона може допомогти контролювати вагу, підтримувати стабільний рівень цукру в крові та є дуже корисною для серця, шлунку та кишківника. Продукт можна споживати як у формі каші чи додатку до йогурту, так і робити з нього смачну гранолу або корисні печива, якими зручно перекусити.

Мед

Ще одна звична з дитинства річ, і тому, може, не така цікава як всілякі закордонні новинки, але від того не менш суперова. Мед являє собою ідеальний мультивітамінний комплекс, що може допомогти гарному кровотворенню та відновленню сил. У ньому містяться калій, мідь, марганець, залізо, кобальт, вітаміни В1, В3, В6, РР, Н, С, Е, К, фолієва кислота, каротину. Останній сприяє виведенню токсинів з організму та допомагає при захворюваннях ШКТ, судин, серця та нервової систем. Щоправда, є і два небезпечні боки: мед — це доволі сильний алерген, та до того ж він висококалорійний.

Насіння льону

Прекрасна альтернатива насінню Чіа, і також при намоканні утворюює навколо себе слиз, що має протизапальну дію. У насінні міститься багато рослинного білка, що легко засвоюється, клітковини і кальцію, а ще жирних олій і кислот, вітаміну А та ферментів. Слиз розмоклого насіння сприяє виведенню шлаків, нормалізації роботи кишківника і зниженню рівня цукру в крові.

Чорниця

Багатьом ще в дитинстві казали бабусі: «Їж моркву та чорницю, аби були очі здорові». І вони мали рацію, але окрім користі для зору чорниця має ще безліч чудових властивостей. Ця крихітна ягода сповнена фітонутрієнтів, що здатні нейтралізувати вільні радикали, ті, що призводять до старіння та пошкодження клітин. Також в ній містяться антиоксиданти, які захищають від раку і зменшують ризик пов'язаних з мозковою активністю захворювань, та клітковина, що знижує рівень холестерину. А ще чорниця покращує пам'ять і здатність переробляти інформацію.

Волоський горіх

Ще один настільки звичний «фуд», що важко повірити в те, наскільки він «супер». В ньому є все, що необхідно для швидкого і повноцінного відновлення сил. Волоські горіхи багаті вітамінами А, Е, РР, К, групи В, амінокислотами, мінеральними речовинами і мікроелементами. В них містяться кальцій, йод, калій, магній, кобальт, залізо, фосфор та цинк. А ще це просто неймовірно зручна та універсальна їжа, яку можна завжди взяти з собою, або додати до салатів, йогуртів, каш та будь-яких інших страв.

Помідори

А от тут взагалі складно собі уявити: у звичайних помідорах у великій кількості міститься антиоксидант лікопін, якого в інших продуктах дуже мало. Він захищає шкіру від ультрафіолетових променів, знижує рівень холестерину і навіть відіграє важливу роль в профілактиці деяких видів раку. А ще помідори багаті клітковиною, вітаміном С і калієм. 

Не суперфудами єдиними

Так, суперфуди корисні для загального стану здоров'я, якщо вони входять в збалансовану дієту разом із цільними злаками, овочами та фруктами. Але і дієта і вживання супер'їжі не зможе перекрити безліч пустих вуглеводів, періодичні перекуси у ресторанах швидкого харчування та солодкі газовані напої. Тож, харчуватися слід збалансовано і різноманітно, обов'язково включаючи в раціон фрукти, овочі, цільнозернові крупи, бобові, горіхи, дієтичне м'ясо, червону рибу тощо.

Захотілося супер'їжі — шукай на карті в розділі Популярні страви та, не відходячи від каси, бронирюй столики в більш ніж 2 000 закладів Києва за допомогою зручного сервису Relax.ua. А якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші івенти улюбленого міста!

І хлопці теж! Історія боротьби з небажаним волоссям Мужня краса: шлях від цирулень до барбершопів
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно