Час зустрічати весну! А чим проводжати зиму, якщо не ароматними млинцями? Ми вирішили підготуватися до Масниці разом із шеф-кухарем ресторану «Авіньйон» (Мінськ) Дмитром Садовським. Спеціально для вас — незвичайний рецепт традиційної страви на Масляну.
На масному тижні заведено пекти млинці кожен день. Чому саме вони стали символом свята весни? Млинець за формою і рум'яним кольором можна порівняти з сонцем. За допомогою випічки люди хотіли умовити світило зігріти замерзлу за довгу зиму землю.
За словами шефа, зробити хороші млинці нескладно. Єдине, на що варто звернути увагу, — консистенція.
— Ми робимо цю страву по-селянськи: беремо менше борошна і більше яєць.
Наприклад, якщо зазвичай на літр молока використовується 500 грамів борошна, то ми скорочуємо цю кількість майже вдвічі, — розповідає Дмитро Садовський. — А до чотирьох традиційно вказаних яєць додаємо стільки ж.
Сьогодні ми готуємо млинці з лососем та цукіні. Поєднання незвичайне. Але навіть прості млинці зі стандартними начинками, зізнається співрозмовник, мають попит.
Шеф зазначає: для ніжних млинців у тісто краще додати більше яєць і менше борошна
— Але взагалі білорусів складно чимось здивувати, — зізнається шеф-кухар. — Буває, що ми їздимо на обслуговування до Франції. І зовсім простими стравами захоплюються ті, хто працює в мішленівських ресторанах! А як викликати вираз захоплення і здивування на обличчі земляка, я навіть не уявляю, — сміється Дмитро.
Може, нашим рецептом у вас вийде здивувати своїх близьких?
Млинці з лососем та цукіні (50 г/50 г/50 г)
Що знадобиться?
Для млинців:
- Борошно — 250-300 г
- Молоко — 1 л.
- Яйця — 7-8 шт.
- Вершкове топлене масло — 20 г
- Сіль — 7 г (кавова ложка без гірки)
- Цукор — 20 г (столова ложка)
Для начинки (на 1 порцію):
- Лосось — 50 г
- Вершки 22% — 30 г
- Ікра летючої риби — 20-30 г
- Морська сіль — на смак
Для соусу (на одну порцію):
- Цукіні — 30 г (одна «шайбочка»)
- Цибуля — 1 шт.
- Вершки 22%
- Курячий бульйон
- Сіль, перець — за смаком
Готуємо соус:
- Очищаємо «шайбочку» цукіні від шкірки. Шкірку нарізаємо соломкою.
- Закидаємо її в курячий бульйон, ставимо на середній вогонь.
- Обсмажуємо цибулю, поки вона не стане м'якою. Додаємо до неї нарізаний м'якуш цукіні, заливаємо все вершками. Готуємо, виварюючи до консистенції соусу.
- Наприкінці вливаємо до соусу бульйон із соломкою.
Готуємо начинку:
- Дрібно нарізаємо лосось, як на тартар.
- Вливаємо до риби вершки, додаємо морську сіль, перемішуємо блендером.
- До отриманої пасти додаємо ікру летючої риби.
Збираємо страву:
- У млинець викладаємо начинку, загортаємо трубочкою.
- Готуємо на пару (або в духовці) протягом 15 хвилин за температури 80-85 градусів.
- За готовності розрізаємо навпіл, викладаємо на тарілку і поливаємо соусом із цукіні.
- Можна декорувати страву за бажанням і подавати до столу.
Фото: Дмитро Рищук