Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Чому чай стає модним і з чим його поєднувати? Поговорили з чайним майстром

24 марта 108

Підвищена увага до чаювання — неминуче продовження моди на здоровий спосіб життя. Заклади оновлюють чайні карти, додаючи різні позиції: від звичних чорних і зелених чаїв до улунів, пуерів, матч.

Про те, як не розгубитися при виборі чаю в закладах, чим він кращий за каву, а також як його поєднувати з їжею, ми поговорили з чайним майстром Микитою Ломако. А також побували на чайній церемонії.

— Ви як професіонал індустрії помітили тренд на чаювання?

— Чай дійсно стає модним. Сьогодні на ринку представлені понад 2 тисячі позицій чаю, а ще 20 років тому ми обмежувалися 80-а. У містах збільшується і кількість чайних кімнат, шоу-румів, де подають чай. Ще кілька років тому ви б такого не знайшли.

Чайна культура поступово проникає в наше суспільство і тісно пов'язана з розвитком гастрономії, а також кальянної індустрії. Плюс з кожним роком просунуті люди все більше стежать за своїм здоров'ям. І в цьому плані чай — знахідка, оскільки за низкою досліджень доведено, що якісний чай не містить шкідливих сполук.

— Як потрібно пити чай, щоб отримувати і користь, і задоволення?

— Кожен чай має різні ефекти. Я завжди кажу, що чай потрібно пити двома способами: серцем і головою. Коли ми чай п'ємо серцем, значить, ми хочемо певний чай. Це як зі стравами: ви приходите до ресторану і хочете пасту, замовляєте саме її. Коли ви розсмакуєте різні види чаю, будете так само хотіти певний тип.

Другий спосіб — пити чай головою, тобто коли ви від нього отримуєте певний ефект: для кращого сну, для розслаблення або, навпаки, бадьорості. Чай містить понад 270 корисних сполук. І кожен чай, в залежності від категорії, має певні властивості.

«Білий чай втамовує спрагу, зелений — прибирає мішки під очима»

— Який чай і для якого ефекту варто пити?

— Я б почав з білого, це менш ферментований чай. Для його виготовлення чайне листя збирають, викладають на землю і сушать під сонцем. Він легкий, його можна пити в спеку, він прекрасно втамовує спрагу, але найважливіше — відновлює водний баланс. Якщо в організмі порушується обмін речовин, ми почуваємося гірше, а обмін речовин безпосередньо пов'язаний із водним балансом.

Я рекомендую білий чай, коли людина не виспалася, їй важко або вона втомлена після дороги. Також він корисний людям із сидячою роботою. Мої фаворити серед білих чаїв — це Бай Му Дань і Я Бао. Вони робляться з бруньок чайного дерева — в них містяться найкорисніші речовини, накопичені за зиму. Справжній скарб для організму!

Зелений чай ще називають чаєм вічної молодості. Він дуже популярний серед моделей, до речі. Він чудово тонізує шкіру, покращує її еластичність. Кращі косметичні засоби виготовляються на основі екстракту зеленого чаю. Також його дуже добре пити зранку: він прибирає мішки під очима. У цій сітці раджу Лунцзин і жасминовий чай.

Після важкого робочого дня рекомендую пити темні або світлі улуни. Розслаблення від чаю відбувається оптимальним чином — шляхом поліпшення загального стану організму: розширення судин, нормалізації нервової системи, обміну речовин.

«Червоні і чорні чаї відмінно впливають на травний тракт»

— Одвічна суперечка: чи може чай замінити каву?

— Я вважаю, з часом люди або відмовляються від кави і переходять на чай, або йдуть до лікаря. Нерідке явище, коли у завзятих кавоманів без кофеїну починаються головні болі, збої в роботі нервової системи, стрес. Кофеїн засвоюється швидко і відразу тонізує організм. Однак його дія недовга, за однією чашкою кави доводиться пити ще одну.

У чаї міститься теїн — це кофеїн з більш складною молекулярною структурою. Для його засвоєння потрібно більше часу, однак він тримає в тонусі довше. А потім повністю виходить з організму, не викликаючи звикання. Відмінний варіант для бадьорості — Шу Пуер. Він легко заварюється, відмінно бадьорить. ще більш тривалий ефект має Шен Пуер.

Також рекомендую Генмайча та інші японські дрібнолистові чаї. Вони швидко заварюються, міцність настою стає вищою, що дозволяє організму бути в тонусі цілий день. Коли чай вийде з організму, ви почуватиметеся добре.

— Як ставитеся до поєднання їжі та чаю?

— Дуже добре! Природно, у вас смак їжі перебиватиме ароматику чаю, але не варто забувати, що чай п'ється не тільки серцем, а й головою. Наприклад, темні чаї (червоні, чорні) відмінно впливають на травний тракт, допомагають розщепленню жирів, виведенню шкідливих речовин. Тому при отруєнні краще пити червоний або чорний чай.

— А чи може вибір страви допомогти визначитися з чаєм?

— Звісно! Наприклад, для салатів, морських страв краще вибирати світлі чаї (білий, зелений, жовтий). Якщо ж ви замовляєте жирне м'ясо, стейк або взагалі харчуєтеся фастфудом, для кращого перетравлення пийте червоний або чорний чай. Я б відзначив червоні спіралі з золотим ворсом і золоті голки з червоним ворсом — вони дуже смачні та м'які.

«Ніякого чаю за один долар»

— Дайте пораду, як не розгубитися при такому розмаїтті чаїв.

— Є два важливих моменти. Перший — якість чаю. Ніякого чаю за один долар з Aliexpress, з рук, з ринку, від бабусь — тільки спеціалізовані магазини та заклади. Банально, але, щоб почати розбиратися в чаї, його потрібно пити. Почніть в закладах, яким ви довіряєте, з класичних чаїв. Потім чаї, які вам сподобалися, можна попити вдома, після чого ви вже будете відчувати себе впевненіше.

Другий момент — якість води. Чай — тонкий продукт, вода для нього повинна бути добре очищена, не містити домішок. Ви не зможете заварити якісний чай на водопровідній воді, ви його просто вб'єте. Вода — дуже важливий аспект.

Чайна церемонія

Коли обидва компоненти — чай ​​і вода — опиняються на столі, Микита Ломако проводить для нас чайну церемонію з двома видами зеленого чаю: китайського Лунцзин і японського Генмайча. Чайні набори схожі, але відрізняються розміром посуду — у японців він передбачувано менший.

Спершу чайник потрібно прогріти: майстер наливає туди окріп, залишає на кілька секунд, потім виливає воду. В цей час гостю пропонують перше знайомство з чаєм. Беремо чашу, охоплюємо пальцями так, щоб утворився «будиночок», підносимо до носа і спершу видихаємо тепле повітря, а потім вдихаємо аромат чаю. За часів ковіду даний етап не практикують.

Потім в прогрітий чайник потрібно засипати кілька грамів чаю і залити водою. Таким чином чай промивають від мікропилу. Після Микита розливає його по піалах — щоб омити чашки. Це перший пролив, який куштує тільки майстер. Тепер можна заливати воду в чай ​​і давати скуштувати гостям.

— Ідеальна температура для зелених чаїв — 70 градусів. Чим світліший чай, тим менша температура повинна бути під час заварки. В середньому настоюватися чай повинен близько 10 секунд. Не можна його переварити, інакше він «згорить». Також не можна довго залишати чай без окропу, інакше він охолоне. А остиглий чай — мертвий чай, уточнює чайний майстер.

Таким чином чай можна заварювати кілька разів. Уточнюємо, скільки чашок чаю в день потрібно випивати.

— Все дуже індивідуально і залежить від виду чаю. Однак обмежень немає: я можу випивати і по 1,5 літри чаю, тому що роблю його смачно. Ваш організм сам скаже, коли вистачить. Адже чаєм можна замінювати і прийом води. Захотіли пити — візьміть білий чай. Ті чаї, які ми спробували з вами, можна заварювати ще мінімум чотирма способами. Методик дуже багато, тому «перепити» чаю неможливо, він розкривається по-різному. Потрібно не боятися експериментувати і пробувати.

Фото: Дмитро Рищук

Читайте нас у Facebook та Instagram

Як вибрати червону помаду? Разом зі стилістом підбираємо відповідний відтінок за кольоротипом зовнішності 5 б'юті-процедур до літа
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
Этот сайт использует cookies
Понятно