«Том Ям» — найвідоміший гострий суп тайської кухні. Шеф-кухар ресторану «Тайський привіт» Антон Васильєв поділився рецептом того самого Том Ям, — пише видання НВ.
Страва Том Ям родом із центральної частини Таїланду. Кажуть, що для тайців він як борщ для українців. «Том» у перекладі означає «кипіти», а «Ям» — «змішаний». Це рецепт «чистого» і прозорого супу «Том ям нам сай». Антон Васильєв зазначає, що його готувати Том Ям навчила тайка з Чіангмаю Ае у себе вдома на кухні.
Рецепт Том Ям
Інгредієнти:
- галангал 10 г
- лемонграс 14 г
- листя лайма 2 г
- перець чилі (гострий) 5 г
- гриби (ерінги, шиітаке, солом’яний гриб) 80 г
- морепродукти (креветки, кальмари) 200 г
- рибний соус 50 мл
- цукор 6 г
- сік лайма 30 мл
- курячий/рибний/овочевий бульйон 500 мл
- кінза, цибуля зелена 10 г
Приготування
У каструлі доводимо до кипіння бульйон. Після того додаємо у каструлю прянощі, перець чилі та нарізані гриби. Суміш добре проварюємо на сильному вогні протягом декількох хвилин. Додаємо цукор, сік лайма та рибний соус.
Смак супу повинен поєднувати кисле, гостре і солоне. Саме у такій послідовності усі, хто куштують Том Ям, мають відчувати нотки присмаку.
Наприкінці готування додаємо морепродукти і проварюємо їх. Подаємо Том Ям із кінзою та зеленою цибулею.
Фото: інстаграм закладу, the village