Скачать из Windows Phone Store
a a a a a a a

Гречка не набридне: оригінальні рецепти стратегічного продукту

Текст: Шандак Лилия, 23 марта 3142

Гречка - один з перших стратегічних продуктів, який українці стали змітати з полиць супермаркетів, дізнавшись про карантин через загрозу коронавірусу. Воно й не дивно, гречка смачна й корисна. Улюблена крупа українців містить: залізо, магній, фосфор, калій, йод, набір амінокислот і навіть вітаміни групи B.

Гречка хороша для дієти, адже в 100 грамах сирої крупи – лише 300 калорій (вареної крупи 92), а значить за 5 прийомів їжі ви не вийдете за межі –1500 калорій. Проте, лікарі не рекомендують споживати одну лише гречку більше тижня, з другого тижня потрібно додавати до раціону сир, дієтичне м'ясо, овочі та зелень.

«в 100 грамах сирої крупи - лише 300 калорій»

У гречаної каші є фанати, але є й ті, хто її на дух не переносить. Хай там що, вчені досить доброзичливо налаштовані догречки. Згідно проведених досліджень, гречана крупа не тільки допомагає скинути зайву вагу, але і покращує стан кровоносної системи, додає сили організму і навіть допомагає заспокоїтися. Оскільки холін, що міститься в гречці показаний при депресіях і затяжних стресах.

Холодна гречка з каперсами, з солоним огірком і волоським горіхом

Володар «Пальмової гілки ресторанного бізнесу» Алекс Якутов пропонує вживати не пропарену  гречку і зовсім не піддавати її термообробці.

Алекс є володарем «Пальмової гілки ресторанного бізнесу». Також протягом двох років обіймав посаду бренд-шефа чернігівського ресторану «Хряк — дім м’яса та пива», через що заклад виграв в номінації «Найкращий м’ясний ресторан» за версією всеукраїнської премії «Сіль» та отримав мідну сковорідку. Наразі, співвласник та шеф-кухар ресторану «Публіцист».

Не пропарена або  «зелена» гречка виробляється із зерна шляхом лущення без попереднього термічного удару. У результаті такої м’якої обробки ми отримуємо дуже цінний продукт — серцевину зерна гречки. Алекс називає її живою. Чому? По-перше — в ній збережено більше мікроелементів та вітамінів. По-друге, і найголовніше в ній великий вміст клітковини та антиоксидантів. Тому кухар пропонує не варити гречку, а залити водою і дати настоятись.

Інгредієнти:

  • — 150 г зелена (не пропарена) гречана крупа
  • — 300 г води
  • — 50 г каперси
  • — 1 солоний огірок
  • — 2-3 шт. волоський горіх
  • — оливкова олія
  • — 2 зубчика часнику
  • — 50 г цибуля
  • — 30 г морква
  • — 2 шт. томатів
  • — 1 ч. ложка паприки
  • — 1 ст. ложку оцет хересний або лимонний сік
  • — сіль і чорний перець за смаком

Заливаємо водою і даємо постояти ніч щоб гречка ввібрала в себе всю вологу. Ви можете її вже вживати холодною або трошки підігріти. Але Алекс хоче підняти гречку на п'єдестал серед пісних страв. Тому зробив холодний суп з каперсами, солоним огірком і волоським горіхом.

Ми бачимо як гречка розбухла за ніч. Але не забуваємо її промивати поки вона замочується.

Обсмажуємо на оливковій олії 2 зубчика часнику, цибуля, морква, паприка. Коли обсмажили додаємо томати, сіль і чорний перець. Чекаємо кілька хвилин щоб томат віддав сік і додаємо воду, варимо 15 хв і перебиваємо в блендері.

Додаємо до перебитої суміші нашу гречку і даємо закипіти. Додаємо за смаком цукор і сіль. Збалансуйте смак поки томати ще не сильно солодкі. І ставимо в холодильник настоїться. Коли охолоне, додайте оливкове масло і оцет хересний, як альтернативу можна використати лимонний сік.

Страва вийшла не тільки смачною, але й дуже корисною.

 

Гречка в зеленому чаї з томатами і ковбаски

Євген Клопотенко рекомендує приготувати гречку за незвичним, але простим рецептом - гречка в зеленому чаї з томатами і ковбасками.

Євген Клопотенко —  співзасновник ресторану «100 років тому вперед», автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com. Постійний експерт програми Сніданок з 1+1. Член журі Національної ресторанної премії «СІЛЬ»

Гречана каша — відмінний варіант для легкого сніданку, але просто гречка, погодьтеся, нудно. Тому Євген  вирішив доповнити її копченими ковбасками, і саму крупу зварити в зеленому чаї. Вийшло дуже смачно і головне не банально.

Інгрідієнти:

— 100 г гречана крупа

— 200 мл зелений чай (заварений)

— 50 г копчені ковбаски

— 2 шт. томати черрі

— 10 г сир пармезан (тертий)

— олія соняшникова (для смаження)

***

Кухня: Українська

— Час підготовки: 10 хвилин

— Час приготування: 15 хвилин

— Порції: 1

- Заварити зелений чай. Беріть нейтральні сорти чаю, які не дадуть сильної гіркоти. У невелику каструлю засипати крупу, залити зеленим чаєм і поставити варитися на середній вогонь.

- Коли гречка в зеленому чаї закипить додати ковбаску, порізану невеликими шматочками і варити до готовності.

  • - На невеликій сковорідці з рослинною олією обсмажити томати, порізані великим кубиком. Готову кашу викласти на тарілку додати томати і посипати тертим пармезаном.

 

Для тих хто не хоче готувати власноруч, столичні заклади пропонують страви з гречки з доставкою додому.

Не секрет, в ресторанах гречана крупа не має попиту, але ми зібрали ті нечисленні пропозиції для вас.

«Normal Art Restaurant»

Арт ресторан «Normal Art Restaurant» пропонує Філе міньйон із пюре з гречки, трюфелем та грибним соте. Страва включає дієтичне м'ясо філе міньйон, тому навіть найвитонченіші красуні міста можуть собі таке дозволити. А чоловікам натякаємо: якщо досі не знаєте, як сказати їй про свої почуття — міньйон зізнається за вас.

Ресторан пропонує безконтактну доставку з11:00 до 0:00 для замовлення переходьте за посиланням.

Вартість – 410 грн
 

«Авалон»

Мультинаціональний комплекс «Авалон» має в своєму арсеналі страви української кухні. Ресторан пропонує смачні та поживні - Гречаники з гірчичним соусом, печінкою і беконом.

В ресторані діє цілодобова служба доставки, для замовлення переходьте за посиланням.

Вартість – 265 грн
 

«Принада»

Сучасний український ресторан «Принада» пропонує унікальну пропозицію для господинь. Ви замовляєте напівфабрикати, і вдома доводите страву до фінальної готовності. Виходить смачно по домашньому та професійно, як у шеф-кухаря.

Оригінальні Гречані бейбі голубчики зі сметаною прикрашаються микрогріном Можна замовити щоденно 12:00 -19:00. Для замовлення переходьте за посиланням.

Вартість – 149 грн

 Якщо хочеш бути в курсі всіх подій, підписуйся на наш Telegram і дізнавайся першим про найцікавіші події міста!

 

  •  
Стейки, ребра, мідії, краб та лобстер: сети з доставкою до дому
Продолжая пользоваться ресурсом, вы соглашаетесь с условиями Политики обработки персональных данных.
cookies Этот сайт использует cookies
Мы используем файлы cookie для запоминания и анализа ваших предпочтений. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookie
Понятно